Silivri Facebook
banner88

SİLİVRİ VE YEREL SEÇİMLER ( 1 )

12  Eylül sonrasında köklü siyasi partilerin kapatılmasının ardından yeni oluşturulan partiler 1983 yılında genel seçimlerde yarıştıktan sonra 1984 yılında da yerel seçimlerde bir kez daha karşı karşıya geldi.


Silivri 1984 yılında 26.772 nüfuslu, 6.660 seçmenli bir sahil kasabasıydı. Seçimlere iktidar partisi Anavatan, Sodep, Halkçı Parti, Doğru Yol Partisi, Milliyetçi Demokrasi Partisi, Refah Partisi ve bağımsız bir aday katıldı.

1983 genel seçimlerinde Türkiye genelinde patlama yaparak tek başına iktidar olan Anavatan Partisi Silivri’de de birinci parti çıkmış, iktidar olmanın avantajı ile yerel seçimlere de iddialı giriyordu. Anavatan Partisi Silivri’de Şaban Demiray ile seçimlere girme kararı aldıktan sonra hiç ummadığı bir sorun ile karşılaştı. Daha önce Adalet Partisi’nden İstanbul İl genel Meclis Üyeliği ve Silivri Belediye Başkanlığı görevlerine seçilen Şaban Demiray’ın adaylığı ile Anavatan Partisi’nin seçim kazanmasına herkes kesin gözü ile bakarken yapılan bir itiraz seçimlerin kaderini değiştirdi. Anavatan Partisi Belediye Başkan Adayı Şaban Demiray’ın diploması olmadığı yönünde seçim kuruluna itiraz yapıldı. Yapılan  itirazın doğru çıkmasından dolayı Şaban Demiray’ın adaylığı iptal edildi. Seçime çok kısa bir süre içerisinde gelişen bu ilginç durum iktidar partisinde depreme yol açtı. Anavatan Partisi İlçe Başkanı Akgün Silivrili ve ekibi yeni bir aday ismi üzerinde uzlaşmaya çalıştı. Silivri’nin köklü alilerinden Savaş Haseski üzerinde karar kılındı ve Anavatan Partisi’nin seçime çok kısa bir süre kala adayı Savaş Haseski oldu.
 
1983 seçimlerinde Anavatan Partisi’nin ardından Türkiye genelinde ana muhalefet partisi olan Halkçı Parti Silivri’nin sevilen isimlerinden Sait Girgin’i aday gösterdi. Anavatan Partisi’nde yaşanan deprem sonrası Silivri’de dengeler değişti. Yedi adayın yarıştığı 1984 yerel seçimlerinde 1983 genel seçimlerinde Ana Muhalefet Partisi görevini üstlenen Halkçı Parti Adayı Sait Girgin 1.576 oy alarak seçimden zaferle çıktı.Seçime ilk kez katılan Sodep Talat Soyaslan ile ikinci oldu. İktidar Partisi olan Anavatan ise Savaş Haseski ile 3. sırada yer al. Büyükşehir Belediye Başkanlığını ise büyük fark ile Anavatan Partisi Adayı Bedrettin Dalan kazandı.
 
Türkiye’de genelde ve İstanbul Büyükşehir’de Anavatan Partisi iktidarken , Silivri’de ana muhalefet partisi HP Sait Girgin ile belediye başkanlığını kazanarak geleneği devam ettirdi ve iktidar partisi adayını belediye başkanı olarak seçmedi.  Sol iki parti  kullanılan 6660 oyun 2793 ünü alarak Silivri’de seçimin ilk iki sırasını paylaştılar. Sağ partiler Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, MDP ve RP partisi 6660 oyun 3465 ini paylaşarak seçimlerde başarıya ulaşamadılar. ( Devam edecek )

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol