Silivri Facebook
banner88

N.T. Ne Yaşar Ne Yaşamaz...
 
AZİZ NESİN'İN 1977'DE YAZDIĞI, 1978'DE İSE MADARALI ROMAN ÖDÜLÜNÜ KAZANDIĞI ESERİNİ YENİDEN HATIRLAMAMA NEDEN OLAN VE 30 YIL SONRA YAŞANANLAR...
 
T.C. Kimlik Numarası verildiğinde koşulsuz kabul edip, nüfus cüzdanlarını değiştirdik.

Ancak ilk verildiğinde kullanımı çok kapsamlı değildi; arabamı yenilediğimde vergi numaram yeterli olmuştu. İlk problem kasko poliçemin yenilenme esnasında ortaya çıktı, TC kimlik numaram ile ben bulunamıyordum, neyse çok uzun senelerdir aynı sigorta şirketi ile çalıştığımdan yine vergi numarası ile konu halloldu.

Kimlik numaram olmadığımdan son seçimde oy kullanamadım, halbuki yaşım tuttuğundan beri mutlaka oyumu kullanırım.

Silivri’ye yeni taşındığımdan bir problem olmuştur diye düşündüm, gerçi gereken tüm evraklarımı 4.Levent ve Silivri’deki muhtarlıklar vasıtasıyla halletmiştim, ama yazlık bölge adres bulunmadı falan diye düşünüp çok da önemsemedim.

Ancak şaka ile karışık bu olayı anlattığımda babam bu konularda çok ciddi olduğundan, yaşına rağmen üşenmeden kütüğüne gidip, tüm aile numaralarını çıkarmış, bana verdi, eh ben de rahatladım.

Ama annemin vefatından önce vekaletname hazırlanması sırasında yine problem oldu. Neyse nüfus müdürlüğünde babamın aldığı evrağın varlığı ve iyi niyetli bir memur arkadaşın yardımı ile anlaşıldı ki benim 2 adet TC kimlik numaram var. Biri NT, biri NG (yani boşandığım eşimin soyadı)Biri açık, biri kapalı ?

Kapalı olan açıldı, açık olan kapatıldı!!!!!!! (Seçmen artışının nedenlerinden biri…..)

Eh neyse bürokratik işlemler sonucunda durum düzeldi, nüfus cüzdanım tekrar yenilendi ben de rahatladım.

Yalnız kafam karışık. Ben boşanalı neredeyse 23 yıl oldu, o zaman TC kimlik numarası yoktu, üzerine adam evlendi, ben NG olarak gözüküyorsam nasıl evlendi, babamın aldığı evrakta ise benim, doğum, evlenme ve boşanma tarihlerim açık..

2 hafta önce kan tahlili yaptırmam gerekti, TC kimlik numarası yeterli ya gittim, sıraya girdim, o ne ben yine bulunamıyorum, görevli arkadaş SSK Müstahaklık Sorgu Sonucu’nun çıktısını alıp bana verdi; o ne büyük harflerle MÜSTAHAK DEĞİLDİR.  Küçük harflerle ise açıklama : Kimlik kaydı bulunamadı.

Kardeşim ben SSK emeklisiyim, emekli maaşımı Vakıfbank’tan tıkır tıkır almaktayım, Sağlık karnem var. Hani dijital ortama geçtik bir tek TC kimlik numarasıyla her şeyi hallediyorduk. Nasıl bir memelekette yaşıyorum ben yaaa? (ya da yaşadığımı zannediyorum)?

Yeter mi yetmedi tabii ki….

KEY paramı almak için Ziraat Bankası’na ilk gittiğimde maalesef TC kimlik numaramın karşısında herhangi bir ödeme miktarı bulunmamaktaydı.

Koskoca Silivri’de SSK Şubesi veya nesiyse olmadığından, bunun için İstanbul’a gitmem gerek, ne alacağım belli değil, KEY tam bir karmaşa, gidip gelmek ayrı bir masraf, astarı yüzünden pahalı deyip unuttum gitti.

Geçen sabah erken saatte OGS’me para yatırmak için Ziraat Bankası’na gittim. Sabahın körü, ilk müşteriyim, banka boş, dur bir daha KEY’i sorayım dedim;
-şu an açık olan TC kimlik numaram boş.
- kapanan eski TC kimlik numaramda 1.004.-YTL’m var, ama bloke edilmiş, ben bunu alamıyorum.

Eh ben ne diyeyim, AB yolunda, 2010’da İstanbul’u kültür başkenti olacak ülke’m, benim yalnız ve güzel ülkem ve Ata’mın deyişiyle (herhalde dileğiydi, 40 kere dersen olur ya) ülkemin zeki halkı….

Azizi Nesin’i bir kez daha rahmetle andım. Anladınız siz onu!!!!!

Hoşça kalın, sevgiyle kalın…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol