Silivri Facebook
banner88

Tartışma Adabı ve Tartışma Kültürü
 
biz gibi Akdeniz iklimlerinde yaşayan toplumlar genelde daha da yatkın görünüyor bu kuralın sert ve tatsız gelişimine…
 
Daha kuzeylere gidildikçe, tartışmanın anlaşılır kavramı üslup yönünden uzlaşıcı bir seyir içinde ve sonuçta bir noktada  fikir ve düşüncelerin birleştirici özelliği sergilenir, çokça !
 
Böylesi bir gözlemi izlediğimizde, soğuk ve sıcak iklimlerin etkinliği göze çarpıyor…
 
Ancak, köklü toplumsal kültür ve toplumun aldığı çoğulcu eğitim düzeyi her konuda olduğu gibi bu hassas TARTIŞMA KONUSUNDA DA kendisini daima belli ediyor.
 
Tartışma, ne bir kavga ve nede bir zorlamadır.
Ne de fikir veya görüntü sonucunu zoraki karşıya kabul ettirme çabasıdır.
Tartışma, TARTIŞMA ADAB ve TERBİYESİ içinde, görüntü veya fikirlerin olgunlaştırılarak arzu edilen EN AKILCI DÜZEYDE durumu uzlaşılmış sonuca kavuşturmadır…
 
Evden çıkılan andan, akşam aynı noktaya dönüleceği ana kadar günceli yaşarken yerli yersiz TARTIŞMA her yerde hepimizin başına gelecek SÜRPRİZ durumlardır. İşte bu beklenmedik hallerde karşının ne kişiliği ne kültürü ve nede olgunluğu bilinemez.Bir anda alevlenen tartışmaların, kavga-gürültü ve hatta cinayetlere sebep olduğunu ya okuruz, ya duyarız ya da görürüz.Günlük yaşantılar da TARTIŞMA ADABINDAN yoksun çoğulun, ortaya çıkardığı görüntüler çok defa tiksindirici  ve iğrenç de oluyor !
 
X
 
Toplumun çok vaktini alan TV. lerde ki görüntüler bile, özellikle CANLI YAYINLAR DA
insanı çok defa şaşkına çeviriyor…
 
TV.ler  gelişim evrimini arzu edilen düzeylere ulaştıramamış toplumların en büyük görsel eğitim ARACIDIR ASLINDA.
 
Fakat, özellikle son yıllar da CANLI YAYINLARLA  izleme rekorlarına koşma sevdasında ki kanallar da öylesine durumlar gözleniyor ki, tartışmanın veya fikir alış verişinin, DAYATMACI, ZORAKİ KENDİNİ KABUL ETTİRME YANIN DA  “TARTIŞMA ADABININ” çok uzağında binlerce izleyene ve etki altında kalma eğilimindekilere , hiçte iyi örnek olunamıyor 
 
Bu temel nedene dayanarak, TV.LERİMİZE ÇOK BÜYÜK SORUMLULUK VE İŞLEVLER DÜŞÜYOR.Bu asla hafife alınamaz.Çünkü, her tür tartışmayı amacı dışına taşırma anlayış ve gerçeğini yaşayan  topluma, YAPICI VE ÖZENDİRİCİ ÖRNEKLER IŞIK TUTAR, SAĞ DUYUYA YARDIM EDER…Her yerde kavga, her yerde terslikler, her durum da “BEN HAKLIYIM” inatçılığı, toplumu içinden çıkılmaz durumlara götürüyor.HEP GÖZLÜYORUZ BUNLARI !..
 
X
 
Hafta başında ilgiyle izlenen NTV.nin “Emre Kongar”-“Cengiz Çandar”’ın “YORUM FARKI” programında da, bir tarafın “bunu söylerken hiç utanmuyormusunuz…”, diğer tarafın da,”terbiyenizi takının” gibi karşılıkları, üst düzey söylem beklentilerinde olanları hem üzmüş hem de şaşkına çevirip hayrette bırakmıştır !.
 
Diğer taraftan siyasi kadroların, verdiği beyan ve çıkışları izledikçe, toplumun etkilenen alanın da ,gelinen ve varılan noktanın bu olmaması gereği daha net anlaşılıyor.
 
HER YERDE VE HER ALAN DA, TARTIŞMA ADAP VE TARTIŞMA KÜLTÜRÜ’NÜN BİZİM TOPLUMDA YOL GÖSTEREN MEDENİYET IŞIĞI OLMASI GEREKİYOR..
 
OKUMA VE EĞİTİM SEVİYESİ BU ÖLÇEKLERDE KALDIĞI SÜRECE, BU ÖZELLİK HER ZAMAN REHBER OLMA DURUMUNDADIR…BU NEDENLERLE, TARTIŞMA KÜLTÜRÜNÜ DE MEDENİ OLMANIN BİR PARÇASI SAYIP, ÇITAYI YÜKSELTMEK DİKKAT VE ZORUNDAYIZ.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol